Tijdens de training wordt een huisbezoek gesimuleerd, die de cursisten in koppels moeten afleggen. Onze trainer speelt een rol of hij huurt acteurs in. Het koppel doet het huisbezoek, de rest van de groep observeert. Zo leert men van elkaar en het is bovendien goed voor de teambuilding. Er wordt tevens aandacht besteed aan valkuilen.
Hieronder een paar voorbeelden van casussen ‘huisbezoek’:
Casus 1
Een alleenstaande man krijgt bijstand, maar er is een vermoeden dat hij samenwoont met een vrouw met een baan en daarom onterecht een uitkering ontvangt.
Setting: Twee kamers worden ingericht als de woon- en slaapkamer van de man. Over de kamers zijn diverse aanwijzingen verspreid, die de cursisten moeten ontdekken.
Oefening: Hoe pakken de cursisten dit aan? Welke vragen stellen ze, waar letten ze op? Handelen ze volgens de protocollen, laten ze zich intimideren en kunnen ze achterhalen of deze man terecht bijstand ontvangt?
Casus 2
Bij een alleenstaande vrouw die bijstand krijgt, bestaat het vermoeden dat ze zwart bijklust als prostituee. Het is aan de cursisten om vast te stellen of dit daadwerkelijk zo is.
Oefening: Hoe pakken de cursisten dit aan? Welke vragen stellen ze, waar letten ze op? Kunnen ze achterhalen of deze dame inderdaad zwart bijklust?
Casus 3
Een vrouw ontvangt een uitkering voor een alleenstaande. Het vermoeden bestaat dat zij niet woonachtig is op het betreffende adres. Aan de hand van een vraaggesprek of een huisbezoek stellen de cursisten vast of dit vermoeden juist is.
Oefening: Wat doen de cursisten? Welke vragen stellen ze, waar letten ze op? Kunnen ze met de juiste gesprekstechnieken achterhalen of deze dame rechtmatig bijstand ontvangt?
Reactie van cursisten: “Een huisbezoek zal na vandaag nooit meer hetzelfde zijn. Onze ogen zijn na de training volledig geopend.”